Главное меню

Последние статьи

Случайные статьи

Авторские права
Все авторские права на статьи принадлежат газете «Христианин».

При любом использовании материалов сайта, ссылка на christianin.net.ru обязательна.

Редакция не всегда разделяет мнения авторов материалов.



Ссылки


Украина онлайн

Церкви.com

Маранафа: Библия, словарь, каталог сайтов, форум, чат и многое другое.
Газета «Християнин»
(Украина, Херсонская область,
г. Новая Каховка)
приветствует Вас!


На этом небольшом сайте вы можете
прочитать все статьи из нашей газеты,
а так же скачать её электронную версию.
>>Читать последний номер<<
>>Скачать календарь на 2022 год<<

У пошуках істини (З пережитого. Віктор Котяш)

В Євангелії від Івана 14:3 записана велика обітниця Божа: «А коли відійду й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я – були й ви».

Ісус обіцяв повернутися, і всі ми знаходимося в очікуванні Його другого приходу. В Слові Божому (Мат. 24:3-33) записані ознаки останнього часу, які звіщатимуть Його прихід. Основні ознаки: війни, воєнні чутки, голод, мор, землетруси (Мат. 24:6-7). В наш час усі ці ознаки збуваються і набирають обертів. Все більше і частіше ми чуємо про війни, військові конфлікти, великі землетруси, про велику кількість людей, що вмирають з голоду і т.д. Також дуже широко йде розповсюдження Євангелії: майже по всьому світові (Мат. 24:14).

Але звернемо увагу на од ну ознаку, від якої залежить наше спасіння (Мат. 24:4-5). Ісус попереджує нас, застерігає, що ми можемо бути зведені. Мова йде не про лжерелігію, лжевіруючих, тому що вони вже зведені, вони ніколи не наверталися, вони і так на невірному шляху. Попередження про небезпеку бути зведеними стосується дітей Божих. Ця небезпека була у всі часи, але перед приходом Христа вона буде найбільшою. Якби її не існувало, Ісус не застерігав би нас. Але Він закликає: «Стережіться...» (Мат. 24:4).

Господь говорить не тільки про те, що можна бути зведеним, але й про те, як зводитимуть. В п ’ятому вірші мовиться: «Бо багато хто прийде в Ім ’я Моє, кажучи: «Я Христос». І зведуть багатьох».

Якщо наші очі відкриті, і ми віримо у прихід Христа, а також знаємо, як це має бути, то побачимо, як ця ознака починає збуватися. Давайте поглянемо практично на наше життя. Якби прийшла якась людина і сказала, що в такому-то будинку є Христос, то чи повірили б ми? Звичайно що ні. Жодна дитина Божа цьому не повірить. Чому ж Христос попереджує, що багато буде зведено?

Слово «Христос» з грецької перекладається як «Помазанець», тобто той, кого помазав Бог. І якщо ми замінимо грецьке «Христос» на українське «Помазанець», то п ’ятий вірш буде звучати так «Бо багато хто прийде в Ім ’я Моє, кажучи: «Я Помазанець». І зведуть багатьох».

Вірші 23-24: «Тоді, як хто скаже до вас: «Ото, Помазанець (Христос) тут» чи «Отам», – не йміть віри. Бо повстануть помазанці (христи) неправдиві... що звели б, коли можна, і вибраних». Сьогодні дуже багато навколо нас тих, хто називає себе помазанцями Божими. І, якщо ми почуємо, що в тому чи іншому місці є помазанець, ми можемо опинитися там.

Вся суть Господнього попередження в тому, що в останній час повстане багато «неправдивих», і їхня справа буде вінчатися успіхом: «І зведуть багатьох» (Мат. 24:5).

Якщо до віруючої людини підійде диявол зі склянкою горілки, цигаркою, або з іншою спокусою, то діти Божі перед цим встоять, розуміючи, що то ворог. Але диявол в останній час змінить тактику: він прийде зводити віруючих з Біблією в руках, і з великими ознаками та чудесами (Мат. 24:24). В дні Іллі лжепророки не могли звести вогонь з неба, але в останні дні дияволу буде дана можливість чинити такі чудеса, які не чинилися протягом усього людства: він зможе навіть зводити вогонь з неба.

Тому коли ми зустрічаємо людину з Біблією в руках, яка чинить великі чудеса і знамення в ім ’я Ісуса Христа, ми повинні бути обережними, щоб нас не було зведено.

Свого часу я, не звернувши уваги на ці Божі застереження, був «зведений». Хочу поділитися з вами, розповісти про всі згубні єресі, які я зустрів на своєму шляху.

Покаялись ми з дружиною у євангельській церкві зі здоровим вченням. В день мого покаяння Господь хрестив мене Духом Святим з ознакою інших мов. На початку свого християнського життя я був ревносним християнином: хотів служити Богові, дуже полюбив Біблію, читав багато християнської літератури, разом з дружиною ми служили співом.

Через деякий час ми дізналися, що є інші конфесії та деномінації (до цього часу ми вважали, що існує лише одна Церква). І я почав роздумувати, чи в «правильній» церкві я покаявся. Розпочалися пошуки: Православна церква, Адвентисти, Свідки Ієгови (це з ким я зустрічався, розмовляв, роздумував). Почав читати вчення інших деномінації Баптистів, Мусульман, Буддистів та інших. Приблизно, через півроку ми почули, що у нас в кінотеатрі почали збиратися якісь віруючі, і ми з дружиною вирішили піти подивитись, що там відбувається.

У нашій церкві я дружив з двома братами дияконами, які знали про мої пошуки, і весь час зупиняли мене, гасячи мій пил. Тому коли я зібрався іти до кінотеатру, вони заметушилися і сказали, щоб я туди не ходив. Та я почав думати, якщо туди не пускають можливо то і є те, що треба, можливо там і є істина.

Декілька разів я посітив ті зібрання. Все, що там вибувалося, було для нас дуже цікавим, незвичайним, захоплюючим. Я познайомився з пастором тієї церкви. Ми з ним провели декілька вечорів над Біблією, і мені захотілося глибше дізнатися про їхнє вчення. Коли брати дізналися про ці зустрічі, вони, після довгих вмовлянь, просто заборонили мені спілкуватися з тими людьми. В той час цей харизматичний рух тільки-но починався. Брати самі не могли до кінця все пояснити, але в дусі вони відчували, що це щось не те. І я вчинив одну з перших своїх помилок, – не послухався їхньої поради. Вирішив сам дослідити це вчення і зробити свої висновки.

Щоб не бути в непослуху перед старшими братами, ми з дружиною вийшли перед церквою і попросилися з членів церкви, щоб розібратися де є та істина. Ми сказали: якщо не знайдемо правильнішої церкви, то повернемось.

Я не знаю, чому Господь допустив цей період у моєму житті, до цього часу не знаю. Можливо для того, щоб сьогодні засвідкувати і, своїм свідоцтвом, зберегти багатьох від цих згубних єресей.

Відтоді я з головою поринув у нове вчення. Став помічником пастиря, лідером групи прославлення. Почав читати нову літературу: Кеннета Коупленда, Кеннета Хейгена, Бені Хіна, Олексія Лєдяєва та інших лідерів харизматичного руху. Я старався не пропускати жодних конференцій у Києві та інших містах України за участю відомих проповідників та проповідниць. Дуже часто був у Києвських харизматичних церквах Генрі Мадава, Сандея Аделаджо. Я вже трохи знав Слово Боже, і тому у мене дуже часто виникали питання на рахунок тих чи інших моментів вчення, але я для них знаходив пояснення. Наприклад я знав, що Бог заборонив жінці навчати (1 Кор. 14:34), але коли я чув проповідь відомої на весь світ проповідниці, яка говорила не погані, на той час, проповіді, я себе втішав тим, що мабуть ще мало знаю Біблію, мало знаю Бога, – Він же їй дає таке слово. Також мені було незрозуміло, чому так багато протиріч в формі служіння Господу. Але в той же самий час, на тих же самих зібраннях, я бачив зцілення, бачив, як каються грішники, і я думав: значить Бог дозволяє це робити. На перший погляд мені здавалося, що різниця між Євангельським служінням і харизматичним лише в деяких зовнішніх відмінностях. Наприклад: одяг; форма служіння. А так, думав я, там такий самий Бог, такий самий Дух. Отже, чим більше я вникав у те вчення і паралельно в Слово Боже, тим більше розумів, що різниця тут не в колечках, сережках, брюках, хлопках і танцях, а що за всім цим стоїть інший дух. І я хотів би, щоб на це була звернена найбільша увага. Можна взяти майже будь-яку доктрину із того вчення, і, з першого погляду, здається, що немає ніяких відмінностей. Та чим більше і глибше вникаєш, тим більше і глибше бачиш різницю. Ще раз повторюсь: суть цього нового вчення не просто відмінності у чомусь фізичному, матеріальному, хоча й це відіграє там чималу роль. І навіть не душевну, хоча і це також там присутнє. За всім цим новим вченням, новим рухом, новим Євангелієм стоїть інший дух. Я не буду розповідати про всі ті страшні речі, з якими я там зустрівся. За 1,5 року мого там пробування їх було багато. Те, що я зрозумів, для мене було великим уроком на все моє життя – (2 Кор. 11:3-4). Можна проповідувати Ісуса, але іншого, можна приймати Дух, але інший дух, можна приймати Євангеліє, але інше Євангеліє. Тобто, в цьому новому вченні проповідують про Ісуса, діє дух, звіщається Євангеліє, але то інший Ісус, інший дух, інше Євангеліє.

Хоча я не говорю про всіх людей, які тримаються цього вчення. Багато хто просто в ньому покаялися, його прийняли, так навчені і іншого нічого не чули. Багато там є і тих, як каже Господь до Тіятирської церкви, які: «не розуміють так званих глибин сатани». (Об. 2:24). Але мені було відкрито Богом на той час. Мені потрібно було вибирати: чи продовжувати триматися пояснень на всі протиріччя, які я бачив, чи повернутися до чистоти і простоти у Христі.

Після нашого блукання ми з дружиною, з покаянням, повернулися до церкви, в якій ми народилися і яка, взагалі-то, не така сучасна, зате в якій перебуває той Ісус, який проповідується, те Євангеліє, у якому діє Святий Дух.

Сьогодні, дивлячись на багатьох моїх братів і сестер, особливо молодь, мені так хочеться, щоб вони не повторили тих помилок, які в своєму житті допустив я.

Закінчити своє свідоцтво хочеться тими словами, якими я почав його: «Стережіться, щоб вас хто не звів! Бо багато-хто прийде в Ім ’я Моє, кажучи: «Я Христос». І зведуть багатьох... Постане багато фальшивих пророків, – і зведуть багатьох... Тоді, як хто скаже до вас: «Ото, Христос тут» чи «отам», – не йміть віри. Бо постануть христи неправдиві, і неправдиві пророки, і будуть чинити великі ознаки і чудеса, що звели б, коли можна, і вибраних. Оце Я наперед вам сказав» (Мтф. 24:4,5,11,23-25).

Не вхиляйтеся від простоти й чистоти у Христі (2 Кор. 11:3), а: «...що ви чули з початку, нехай в вас пробуває воно; якщо в вас пробуватиме те, що ви чули з початку, то й ви пробуватимете в Сині й Отці». (1 Ів. 2:24).


Віктор КОТЯШ


Газета «Християнин» 02(13)2004


© 2008-2020